0
Winkelwagentje
Contact
  The clean solution

  In gesprek met MEIKO directeur Evert Dunk. "Goede technische service is essentieel"

  1 van  / 1

  Evert Dunk is sinds mei 2023 verantwoordelijk voor MEIKO North West Europe. Na een carrière van meer dan twintig jaar bij de wereldwijde dienstverlener Sodexo, geeft hij sinds een jaar leiding aan de MEIKO vestiging in Rotterdam. Hoe kijkt hij terug op zijn eerste jaar, welke ontwikkelingen ziet hij in de markt en hoe gaat MEIKO daarmee om? Tijd voor een gesprek.  

  Je bent nu bijna een jaar werkzaam bij MEIKO. Hoe bevalt het tot nu toe?
  Het bevalt erg goed. MEIKO is een prachtig bedrijf met een hecht team, met heel veel ervaring en expertise. Kwaliteit staat voorop in ons mooie productfolio én er is nog veel ruimte voor groei.

  Waar zit die groei met name?
  We zien de marktvraag toenemen, bijvoorbeeld vanuit de Scandinavische landen waar wij als MEIKO North-West Europe ook voor verantwoordelijk zijn. Maar ook in eigen land. Enerzijds door de Single Use Plastics Directive, die vraagt om vaatwasoplossingen voor herbruikbaar kunststof items. Niet alleen bekers, maar ook verpakkingen. En anderzijds worden wij ook steeds meer gevonden als het gaat om grote complexe vaatwasprojecten, zoals binnen ziekenhuizen, grote kantoren en retail. Die vragen om technische oplossingen en competenties die wij organisatie breed in huis hebben.

  Daarnaast blijft de horecamarkt enorm belangrijk voor MEIKO. Een groot deel van onze omzet wordt hier gerealiseerd met ons uitgebreide assortiment aan vaatwasoplossingen, en dat willen we graag zo houden. Voor al onze machines geldt dat wij de huidige thema’s adresseren die spelen op het gebied van duurzaamheid, kostenbesparing, ergonomie en automatisering. Onze machines worden steeds zuiniger, slimmer en makkelijker in gebruik.

  Maar MEIKO zit wel aan de hoge kant als het gaat om de prijs.
  MEIKO biedt kwalitatief hoogwaardige machines, gemaakt van materialen waarmee we de levensduur kunnen garanderen. Ook dat is duurzaamheid. Daarbij is het ook van belang om je niet alleen blind te staren op de aanschafprijs maar te kijken naar de  kosten van de machine gedurende de gehele gebruiksperiode. De onlangs geïntroduceerde UPster K korventransportmachines bijvoorbeeld verbruiken maar liefst 38% minder water en 21% minder energie, en dat betekent aanzienlijk lagere exploitatiekosten.

  Naast groei in de markt zie je ook groeimogelijkheden binnen de organisatie. Welke bedoel je daarmee?
  Goede technische service is essentieel voor klanttevredenheid en groei. Een machine die stilvalt zorgt voor serieuze disruptie binnen een bedrijfsproces. En zo’n onderbreking kost tijd en geld en heeft een impact op de reputatie. Niet alleen op die van MEIKO maar zeker ook op die van onze klant, en daar zijn we ons volop van bewust. Een voldoende bezetting van servicemonteurs en de bijbehorende werkvoorbereiding en planning is daarom essentieel. Daar heeft dan ook mijn focus op gelegen sinds mijn start bij MEIKO. Een machine verkopen is één, maar je echte waarde voor een klant wordt zichtbaar wanneer je vanuit ons onderhoudscontract mogelijke disruptie voor bent of, indien zich een probleem voordoet, je er snel bent en het ook oplost.

  Hoe ben je te werk gegaan om de bezetting van service op het gewenste niveau te krijgen?
  Om enerzijds onze medewerkers te behouden en daarnaast nieuwe collega’s aan te trekken hebben we ons gehele proces van werving en selectie tot de onboarding en verdere ontwikkeling onder de loep genomen en verbeteringen aangebracht waar nodig. Daarnaast hebben we geïnvesteerd in arbeidsmarktcommunicatie, zodat we ons nog duidelijker zichtbaar kunnen maken als de positieve en aantrekkelijke werkgever die we zijn en waar medewerkerbetrokkenheid voorop staat. Dit heeft geleid tot het kunnen aannemen van een aantal nieuwe collega’s waar we erg blij mee zijn. Onze responstijden zijn hierdoor verbeterd en daarmee scheppen we het fundament om onze klanten en prospects proactief te kunnen supporten.

  Er is een war for talent aan de gang, met name als het gaat om monteurs. Hoe overtuig je hen voor MEIKO te kiezen?
  MEIKO biedt een technisch uitdagende omgeving, waarin je goed wordt begeleid. We hebben onze eigen MEIKO Academy en je kunt je ontwikkelen van het werken met kleinere machines tot zeer complexe projecten. Daarnaast werken we vanuit verbinding. Technisch service, service support, sales, sales support, we opereren als één team. En wat heel essentieel is, we scheppen de condities zodat elke medewerker zijn werk goed, tijdig en met plezier kan doen.

  Tenslotte, hoe is het om als niet-techneut leiding te geven aan een technisch bedrijf?
  Allereerst door toe te geven dat ik inderdaad geen technische achtergrond heb. Dat geeft me het voordeel dat ik vragen mag stellen. Ik heb altijd gewerkt vanuit de intentie om activiteiten en hun samenhang te willen begrijpen, om zo te kunnen bepalen waar kritieke verbeterpunten zitten. En dat doe ik vanuit verbinding met oprechte interesse in onze medewerkers en klanten, in wat hen bezighoudt, in hoe zij denken dat het beter kan. Daarom laat ik me veel zien op de werkvloer en staat mijn deur altijd (letterlijk) open. Tevreden medewerkers brengen ons succes, en daar werken we hard aan.

  SAMEN EEN STAP VOORUIT

  Met duurzame oplossingen voor het wassen van herbruikbaar kunststof servies.

  Weg met wegwerp, het is tijd voor herbruikbaar: van bekers tot flessen, van bakjes tot schaaltjes.

  Meer informatie