0
Winkelwagentje
Contact
The clean solution

Besmettingsgevaar voor medewerkers in de zorg

Waarom de hygiëne in ruimtes en op oppervlakken zo belangrijk is

Risico's voor het zorgpersoneel

De noodsituatie in de gezondheidszorg veroorzaakt door de COVID-19 pandemie, heeft meer dan ooit de aandacht gevestigd op het belang van hygiëne en veiligheid van ruimtes en oppervlakken. Het verminderen van de besmettingskans in een ruimte of via voorwerpen vermindert namelijk op zijn beurt het risico op infectie voor mensen – en dat is een belangrijk gegeven voor alle medische en verpleegkundige beroepen.

Welke risico's lopen medewerkers in de zorg?

Medisch en verplegend personeel dat dagelijks in ziekenhuizen, verpleeg- en bejaardenhuizen en klinieken werkt, wordt continu blootgesteld aan het risico op verschillende besmettingen. Daarom is verstandig en bewust gedrag met betrekking tot hygiëne de fundamentele stap naar het vergroten van het welzijn in alle ruimtes. Dit geldt vooral daar waar het risico op besmetting het grootst is, zoals in gezondheidsinstellingen.

 

Meer dan alleen COVID-19: de meest voorkomende besmettingen onder werknemers in de zorg

Hoewel de primaire focus momenteel ligt op het voorkomen van besmettingen door COVID-19, zijn er talrijke infecties waaraan zorgmedewerkers en verplegend personeel tijdens elke dienst worden blootgesteld. Deze kunnen feitelijk in twee categorieën worden verdeeld:

• exogeen, m.a.w. van buitenaf overgedragen, van mens op mens of via het personeel en de omgeving
• endogeen, m.a.w. door bacteriën die in het organisme aanwezig zijn.

Naast het coronavirus zijn er twee belangrijke gevaarlijke bacteriële ziekten onder de meest voorkomende infecties die een ernstige impact kunnen hebben op het leven van de patiënt:

De ziekteverwekker Clostridium difficile is resistent tegen antibiotica

Clostridioides difficile De bacterie Clostridium difficile is een ziekteverwekker die buitengewoon gevaarlijk is voor mensen. Deze bacterie wordt gekenmerkt door verschillende virulentiefactoren. Een van de belangrijkste eigenschappen van deze bacterie is dat hij resistent is tegen antibiotica. Volgens verschillende onderzoeken is alleen al Clostridium difficile verantwoordelijk voor een besmettingspercentage tussen 4,4% en 7,3% van de gevallen die in zowel ziekenhuizen als in verpleeg- en verzorgingshuizen voorkomen.

 

Escherichia Coli-bacteriën veroorzaken urineweginfecties

Bij deze bacterie gaat het om bepaalde stammen van Escherichia Coli die ernstige ziekten en symptomen kunnen veroorzaken, van hemorragische colitis tot urineweginfecties, van enteritis tot bloedvergiftiging en meningitis.

 

Afgezien van de gezondheidsproblemen die door deze twee bacteriën worden veroorzaakt, wordt in de gezondheidszorg regelmatig een grote verscheidenheid aan infecties geregistreerd, waaronder infecties van de luchtwegen (23,5%), bloed (18,3%), urinewegen (18%) en wonden, d.w.z. delen van het lichaam die zijn geopereerd (14,4%).

 

Bacteriële en virale overdrachtsvormen voor medisch personeel

Pathogene micro-organismen zoals bacteriën en virussen verspreiden zich ook via verschillende overdrachtsvormen in ziekenhuizen of instellingen voor langdurige zorg. Meestal vinden infecties in de zorg voornamelijk plaats via de lucht of via direct contact.

Het laatste komt het vaakst voor en betreft alle situaties waarin een persoon gedurende langere of kortere tijd een besmette persoon of besmet oppervlak aanraakt: van kleding tot apparatuur, van medische hulpmiddelen tot elk ander voorwerp dat niet goed is gedesinfecteerd.

 

Als het om overdracht via de lucht gaat, spreekt men ook wel van “druppeltjesinfectieˮ. De term verwijst naar de microscopisch kleine druppeltjes speeksel die een geïnfecteerde persoon produceert wanneer hij ademt, praat, niest of hoest en die via de lucht een andere persoon infecteren.

Geschat wordt dat infecties in de zorg alleen al in Europa zorgen voor:

• 16 miljoen extra dagen in het ziekenhuis
• tot wel 37.000 daaraan toe te schrijven sterfgevallen
• 110.000 sterfgevallen die mede veroorzaakt zijn door een infectie

MEIKO: maximale ondersteuning voor de hygiëne in de zorg

MEIKO bedpanspoelers worden dagelijks gebruikt in gezondheidsinstellingen zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen om te allen tijde het hoogste niveau van hygiëne te garanderen.

Dankzij de ervaring en innovaties die de basis vormen van al onze oplossingen, hebben al onze producten het hoogste niveau van hygiëne-expertise: bedpanspoelers, professionele vaatwasmachines, complexe vaatwassystemen en voedselrestenverwerkingssystemen.

Met de MEIKO hygieneloop, die het resultaat is van een juiste planning en toepassing, dragen we actief bij aan het verminderen van het risico op besmetting en het onderbreken van de infectieketen – voor hygiënisch veilige gebruiksvoorwerpen die zonder aarzeling kunnen worden hergebruikt.

Van de automatische temperatuurcontrole ThermoControl en de vrij in te stellen A0-waarde tot systematische thermische desinfectie: wij bieden geschikte oplossingen voor zelfs de meest kritische omgevingen en zorgen daar voor meer veiligheid en hygiëne. Hygiënerapporten van virologen en specialisten bevestigen de effectiviteit van de MEIKO technologie.

 

"Deze innovatieve, ultra moderne bedpanspoeler van MEIKO garandeert een perfecte reiniging en desinfectie en bespaart het zorgpersoneel kostbare tijd voor hun belangrijkste taak: zorgen voor mensen."

TThomas Meier, Manager Technische Verkoop professionele reinigings- en desinfectietechniek, MEIKO Maschinenbau GmbH & Co. KG

* Bronnen: presentatie over besmettingen in de gezondheidszorg “Le infezioni correlate all'assistenza Sanitaria” - Sara Tedeschi - Afdeling infectieziekten - Polikliniek Sant’Orsola - Malpighi, Bologna

 


SAMEN EEN STAP VOORUIT

Met duurzame oplossingen voor het wassen van herbruikbaar kunststof servies.

Weg met wegwerp, het is tijd voor herbruikbaar: van bekers tot flessen, van bakjes tot schaaltjes.

Meer informatie