0
Winkelwagentje
Contact
The clean solution

Afval vermijden

Herbruikbare bekers zijn milieuvriendelijker dan wegwerpbekers

Cup&more

Miljarden wegwerpbekers verontreinigen steden en verspillen grondstoffen. Voor eindgebruikers ontbreekt blijkbaar een goed aanbod aan herbruikbare oplossingen. Steeds meer steden en aanbieders van oplossingen gaan inmiddels deze misère te lijf.

'Coffee to go' wordt meer en meer een 'No-Go'.

De consumenten zijn gevoelig gemaakt als het gaat om afvalvermijding. Door het ongelooflijke aantal van bijna drie miljard wegwerpbekers die elk jaar in Duitsland worden gebruikt, ziet ook Michael Andresen inmiddels de druk als te groot, waardoor er iets moet veranderen: Wij zullen volgend jaar zien dat vraag en aanbod voor een oplossing van herbruikbare bekers in het Coffee-to-go bereik dichter bij elkaar komen. Wanneer men herbruikbare oplossingen op de juiste wijze ontwikkelt, gaan consumenten deze ook gebruiken.'

De oprichter en eigenaar van de onderneming 'cup&more – Andresen Mehrweglogistik' uit Duitsland weet waar hij het over heeft. Als dienstverlener in de herbruikbare logistiek voor de Non-Food-Catering had hij zijn visitekaartje onder andere ook al afgegeven bij het WK voetbal n Stuttgart, waar hij meer dan 1,5 miljoen herbruikbare bekers heeft gewassen. Andresen heeft bovendien al een concept voorgesteld voor een oplossing met herbruikbare bekers in bakkerijen.

Foto Michael Andresen
Michael Andresen, foto: Guido Karp

Twee mogelijke oplossingen voor bakkerijen

Het concept voorziet in twee benaderingen: Bakkers kunnen hun klanten ofwel een beker met statiegeld aanbieden of hun een 'lievelingsbeker' verkopen. 'Natuurlijk ben ik op de hoogte van de bezwaren met betrekking tot de hygiëne als de klant een koffiebeker over de toonbank aanreikt om te vullen' zegt Michael Andresen. Maar deze bezwaren konden worden weggenomen. Het opnieuw vullen van bekers aan de toonbank van de bakkerij is toegestaan. Tot nu toe onopgeloste vragen zoals terugbetaling van statiegeld, vervanging, centrale reiniging enz. heeft Michael Andresen al lang beantwoord en solide oplossingen voor ontwikkeld. 'Geïnteresseerde bakkers staan wij ter zijde met herbruikbare systemen, advies en begeleiding bij het 'Point of Sale' en met een controlesysteem voor de centrale afrekening van het statiegeld. Daarnaast bieden wij hulp met onze ideeën-pool en onze bereidheid tot know-how-transfer.' Dat zijn team en hij dit kunnen, bewijst het feit dat de onderneming in 2017 werd genomineerd voor een duurzaamheidsprijs.

Freiburg-Cup

Inmiddels voert cup&more ook gesprekken met gemeentes: 'Meestal brengt het afvalbeheer de steen aan het rollen. Het inzamelen van weggegooide bekers en de verwijdering ervan kosten heel veel geld.' Inderdaad hebben sommige gemeentes inmiddels hun eigen bekers zoals de stad Freiburg. Hier is de 'Freiburg-Cup' verkrijgbaar. Vier maanden na de invoering van koffiebekers met statiegeld konden afvalbeheer en stadsreiniging van Freiburg een positieve balans opmaken: in september 2018 waren al 27.000 bekers in omloop, intussen zijn de 14 cafés en bakkerijfilialen, die er in het begin bij waren, uitgegroeid tot 112 koffiehuizen, bakkerijen en ijscafés. De vertegenwoordigers van de koffiezaken bevestigen in hun uitwisseling van ervaringen dat de ecologische impuls van de Freiburg-Cup veel 'To-go-klanten' heeft bereikt. Toch blijft het doelgericht aanspreken van de koffiedrinker door het personeel achter de toonbank onontbeerlijk. Deze mening heeft ook Michael Andresen: 'Wanneer het proces al bij het personeel niet angstvrij en zo eenvoudig mogelijk verloopt, kan een hergebruiksysteem niet functioneren.' Andresen is echter optimistisch: 'Over enkele jaren zullen de mensen zich schamen, als men ze in de stad ziet lopen met een wegwerpbeker.'

Getallen, gegevens, feiten

In Duitsland worden elk jaar 2,8 miljard wegwerpbekers gebruikt en weggegooid. Dat zijn 320.000 bekers per uur. Zo ontstaat alleen al door wegwerpbekers elk jaar ongeveer 40.000 ton afval - alleen in Duitsland! Achteloos weggegooide wegwerpbekers veroorzaken zes tot 17 procent van vervuilde oppervlakken en ruimtes in Duitse steden.

Het even snel genieten van een kopje koffie betekent bovendien een verbruik van grondstoffen (voor de bekers) van 1,5 miljard liter water en 43.000 bomen (64.000 ton hout) voor 29.000 ton papier – per jaar. Alleen in de hoofdstad Berlijn worden elk jaar 170 miljoen coffee-to-go-bekers verbruikt. Met de energie die nodig is voor de productie ervan, zouden ongeveer 6.100 huishoudens een jaar lang voorzien kunnen worden van stroom en kan ongeveer 87 miljoen liter water worden bespaard.

Hygiënische aspecten bij het opnieuw vullen van privé meegebrachte coffee-to-go bekers

Aanbevelingen voor coffee-to-go aanbieders voor het hygiënisch smetteloos vullen van privé meegebrachte herbruikbare bekers in de detailhandel en de horeca

  1. Vraag advies aan bij de verantwoordelijke instantie voor voedselveiligheid.
  2. Controleer meegebrachte bekers visueel op reinheid en vreemde deeltjes. De deksels moeten door de klant worden verwijderd en bewaard.
  3. Vul alleen lege bekers
  4. Desinfecteer bij eventuele vervuiling de meegebrachte beker met heet water, hete damp en een geschikt reinigingsmiddel.
  5. Wanneer u herbruikbare bekers wilt verkopen (om daarmee het hergebruik van persoonlijke bekers in uw onderneming te stimuleren), biedt dan bij voorkeur bekers aan van materialen met een gladde, eenvoudig te reinigen oppervlak (bijv. roestvrijstaal, porselein, glas, email).
  6. Stel de koffiemachine zodanig in dat de beker de uitloop niet raakt. Raak met de herbruikbare beker geen andere kannen en gebruiksvoorwerpen aan.
  7. Zorg voor een regelmatige reiniging en desinfectie van het opslagoppervlak voor de meegebrachte beker.
  8. Het opslagoppervlak moet in het ideale geval buiten het hygiënebereik van uw onderneming liggen. Een mogelijkheid is om de beker op het display van de toonbank te plaatsen of in het zelfbedieningsgedeelte.
  9. Voor het geval het vullen van de beker achter de toonbank niet is toegestaan, bestaat de mogelijkheid een koffiekan te gebruiken die na het bijvullen moet worden gereinigd.
  10. Vullen met behulp van een bekerhouder voor meegebrachte bekers vereenvoudigt het hygiënisch bijvullen omdat er geen direct contact met de beker is.
  11. Net zoals na het incasseren moet u na het vullen van meegebrachte bekers de handen wassen.
  12. Het hygiënisch perfect vullen van zelf meegebrachte herbruikbare bekers moet onderdeel zijn van regelmatige bijscholing van het personeel.
  13. Documenteer uw arbeidsprocessen bij het vullen van zelf meegebrachte herbruikbare bekers als bewijs voor de hygiënisch vlekkeloze procedure ter verantwoording voor de verantwoordelijke instanties.

SAMEN EEN STAP VOORUIT

Met duurzame oplossingen voor het wassen van herbruikbaar kunststof servies.

Weg met wegwerp, het is tijd voor herbruikbaar: van bekers tot flessen, van bakjes tot schaaltjes.

Meer informatie