0
Winkelwagentje
Contact
The clean solution

Hygiëne op terrasjes

Waarom HACCP zo belangrijk is voor de buitenhoreca

Een verantwoorde omgang met het vraagstuk hygiëne is belangrijker dan ooit tevoren! Lees hier hoe u er met professionele vaatwastechniek voor zorgt dat uw buitenhoreca voldoet aan de eisen.

Mooi weer lokt ons naar buiten. Om te genieten van de zon en de frisse lucht – een weldaad voor lichaam en geest. Het liefst laden we onszelf op in de ongerepte natuur. Maar wie op zoek is naar gezelligheid en zich lekker wil laten bedienen, pakt ook graag een terrasje. Het streven naar genot heeft mensen altijd al samengebracht. Bij voorkeur in de buitenlucht. Dan is het plaatje perfect.

Om ervoor te zorgen dat het echt puur genieten geblazen is, moeten horecaondernemers nauwlettend aandacht schenken aan netheid en hygiëne. Zowel buiten als binnen. En dat niet alleen omdat de sfeer moet kloppen tot in de kleinste details, zodat het voor de gasten aangenaam vertoeven is. Het gaat hier vooral om de gezondheidsaspecten. Binnen de EU wordt de commerciële verwerking van voedingsmiddelen bijvoorbeeld geregeld via de HACCP. Lees in dit verband ook de informatie in het tekstvak hiernaast en ons blogartikel "Wat houdt HACCP in? En waarom heeft elke horecaondernemer het nodig?"

Wat betekent HACCP`?

HACCP (Engels: hazard analysis and critical control points) staat voor "Gevarenanalyse en kritische beheerspunten". Het concept is een instrument dat de voedselveiligheid op een begrijpelijke manier garandeert – zowel bij de productie van levensmiddelen alsook in de horeca en de handel in levensmiddelen. HACCP-richtlijnen helpen hygiënische gevaren op te sporen en te elimineren. Daarnaast is het hiermee gemakkelijker om fouten te voorkomen of - als ze er toch ingeslopen zijn - het ontstaan ervan te traceren.

Aanvullende informatie over dit onderwerp is te vinden via de volgende links: "Wat houdt HACCP in? En waarom heeft elke horecaondernemer het nodig?" en "Verborgen hygiënevalkuilen in de horeca".

Afwassen met koud water is niet voldoende om alle micro-organismen te doden

In "Proost! Zo wordt uw terras een succes" zijn we al ingegaan op een aantal pluspunten van horecavaatwassers. En hebben we toegelicht waarom je alleen in perfect afgewassen glazen een perfecte schuimkraag krijgt. De gezondheidsaspecten worden daarin slechts aangestipt. Maar in feite zijn ze nog veel belangrijker dan factoren van puur esthetische aard.

Want vast staat: de in de buitenhoreca gebruikelijke koudwatervaatwassers zijn bij lange na niet in staat om alle micro-organismen te doden. En sommige van deze micro-organismen kunnen uitermate schadelijk zijn. Om alle onzuiverheden betrouwbaar te verwijderen, moet het afwaswater een temperatuur van minimaal 70 graden hebben. Anders hechten ziektekiemen en bacteriën zich blijvend aan glazen en serviesgoed. Hoe grondig ze ook worden bewerkt met een afwasborstel.

Onder de microscoop zie je micro-organismen

Met het blote oog zijn de microscopisch kleine boosdoeners natuurlijk niet te zien. Maar bij gebrekkige vaatwashygiëne komen ze "ongevraagd" in het lichaam terecht en dat kan ernstige gevolgen hebben. Het spectrum van mogelijke aandoeningen is breed. Het omvat maag- en darmklachten, maar ook gevaarlijke wondinfecties.

Over poleren en vreemde "gensporen" op glazen

Dankzij de hoge afwastemperaturen en andere functies bieden professionele vaatwasmachines bescherming hiertegen. Als ze tenminste op de juiste manier worden bediend. Daarvoor is ook essentieel dat keukenpersoneel regelmatig de handen wast. En bij het leegruimen van de vaatwasser handschoenen draagt. Anders komen meteen weer nieuwe micro-organismen op en in de glazen terecht.

Het is dus een goede zaak dat poleren bij professionele vaatwassers niet nodig is. Theedoeken zijn nagenoeg overbodig. Want ook in theedoeken voelen bacteriën en ziektekiemen zich na verloop van tijd helemaal thuis. Daarom moeten ze ook regelmatig worden vervangen.

Vooral als er weer eens haast geboden is, hebben koudwatervaatwassers nog een groot minpunt: soms blijven sporen van lippenstift of vingerafdrukken van de vorige gast op een glas achter. Een onbeschoftheid die behoorlijk afbreuk doet aan het genot van een vers getapt biertje of een koel wijntje. Ook al is dit niet per se schadelijk voor de gezondheid. Maar hoe kun je er zeker van zijn dat dergelijke sporen geen ziekteverwekkers bevatten?

onderbouw vaatwasser M-iClean U
Onderbouw vaatwasser M-iClean U van MEIKO

Ons advies: investeer in de gezondheid van uw gasten!

Professionele vaatwasmachines bieden tal van voordelen in vergelijking met "koud" en onhygiënisch afwassen met de hand. En als u als horecaondernemer in de lente en de zomer bent aangewezen op het omzetkanon buitenhoreca, moet u over de juiste uitrusting beschikken. Niet in de laatste plaats omdat voor ernstige overtredingen van hygiënevoorschriften serieuze boetes kunnen worden opgelegd.

Investeer dan ook in professionele vaatwastechniek! Voor de gezondheid van uw gasten – en omwille van uw goede naam.


SAMEN EEN STAP VOORUIT

Met duurzame oplossingen voor het wassen van herbruikbaar kunststof servies.

Weg met wegwerp, het is tijd voor herbruikbaar: van bekers tot flessen, van bakjes tot schaaltjes.

Meer informatie