0
Winkelwagentje
Contact
The clean solution

Maatwerkbedrijf AMAB zet in op duurzaamheid met MEIKO

Wassen van herbruikbare bekers is snel groeiende pijler

Lopend door het magazijn van AMAB in Asse word je blootgesteld aan smakelijke verleidingen, zoals chocolade en bier. Allemaal producten die hier worden herverpakt voor opdrachtgevers als Colruyt. Repackage is vanaf het begin de grootste pijler geweest van AMAB, maar daar is stilaan verandering in aan het komen…

Maatwerkbedrijf AMAB telt drie vestigingen rond Brussel en is goed voor de tewerkstelling van in totaal meer dan 800 medewerkers. Ruim 700 hebben door een fysieke of psychische beperking moeite een job te vinden. Olivier Bernard, director Finance & IT legt uit: “Een maatwerkbedrijf heeft als doel om de mensen met een afstand tot het arbeidscircuit in te zetten om hen een doel in het leven te geven en te mogen deelnemen aan het actieve beroepsleven van de maatschappij. Voordat we een opdracht van een klant aannemen, wordt een haalbaarheidsstudie uitgevoerd. AMAB streeft naar de ontwikkeling van een People, Profit en Planet omgeving die mensen met een afstand tot het arbeidscircuit inspireert tot persoonlijke groei. Deze uitgesproken sociale doelstelling koppelen we aan een kostenefficiënte en bedrijfseconomisch verantwoorde manier van werken”.

Van inpakken naar afwassen

AMAB biedt al verschillende jaren de dienstverlening van herverpakken, een business die zeer toepasbaar is voor maatwerkers. “Eigenlijk past dit niet 100% in de filosofie van de P van Planet. Daarom zijn we nu begonnen aan de new business, onze derde pijler naast het herverpakken en de elektromontage. Focuspunt daarbij is de circulaire economie en zo ontstond in 2019 het idee voor het wassen van herbruikbare bekers. We kwamen in contact met Festicup, een verhuurder en verkoper van herbruikbare bekers. Hun diensten zijn complementair aan die van AMAB, waardoor de complete ontzorging kan worden geboden aan eindklanten die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid. We zijn daarbij geholpen door de wetgeving: sinds 2020 is men in Vlaanderen verplicht voor gemeenten en evenementen herbruikbare bekers toe te passen. Kiest een organisator toch voor wegwerp recipiënten dan moet hij 95% van deze materialen recycleren. Een haast onbegonnen taak waardoor herbruikbare bekers steeds meer de norm zullen worden”, aldus Olivier.

Duurzame partnering

Voor het wassen moest AMAB op zoek naar een geschikte machine. Olivier vertelt over dit proces: “We hebben uitgebreid onderzoek gedaan. Wat zit er op de markt aan machines? Aan welke voorwaarden moet de machine voldoen? Ook rekening houdend met de beperkingen van de maatwerkers. Tijdens onze verkenning sprak MEIKO ons het meeste aan. Vanaf het eerste moment was David Jacobs van MEIKO Belgium zeer meedenkend met onze filosofie, met ons denkpatroon. We hebben MEIKO uitgedaagd een machine te maken die eigenlijk nog niet bestond. Maar ze zagen er direct muziek in, waarbij het meewerken aan een maatschappelijk doel hen zeer aansprak. Ze wilden meedenken tot in het extreme, waardoor een machine in de perfectie is gecreëerd. Op maat gemaakt voor de medewerkers, maar ook voor de bekers”.

De machine is een M-iQ bandtransportmachine, met een lengte van 14 meter en een was- en droogcapaciteit van 8.000 bekers per uur. Voor een optimale droging is de machine voorzien van een ingebouwde koelunit. Deze koelt de bekers, waardoor er geen condensatie en dus ook geen schimmelvorming kan ontstaan. De transportband is voorzien van vingers. Olivier licht deze keuze toe: “We vereenvoudigen hiermee de werkzaamheden voor de mensen met het oog op hoge inzetbaarheid van onze medewerkers. Werken met korven waar telkens 35 bekers in gaan, betekent elke keer tellen. Dat is niet zo simpel, voor sommige maatwerkers is dat echt moeilijk. MEIKO heeft dat meteen goed begrepen en ons een alternatief geboden, waar de andere aanbieders niet mee kwamen. We zijn vertrokken vanuit het “één vinger is gelijk aan één beker” principe. Daardoor is het een simpele, repetitieve job geworden. Dat gold ook voor het drogen. Plastic op zich is zeer moeilijk te drogen. De technologie daarvoor bevond zich destijds nog in de embryonale fase, maar is versneld ontwikkeld waardoor MEIKO zwart-op-wit kon bewijzen dat plastic voor 100% droog uit de machine kon komen. En dat was voor ons de laatste “check the box” die we nog nodig hadden om met MEIKO in zee te gaan. Partnering is voor ons van cruciaal belang. We gaan nooit op zoek naar alleen de beste prijs. We gaan voor een langdurige relatie en vinden betrouwbaarheid, openheid en transparantie veel belangrijker. En dat geldt voor al onze leveranciers. De beschikbaarheid, bereikbaarheid, professionaliteit en vooral het met ons meedenken van MEIKO heeft ons zeer goed doen inzien dat we met de juiste partner gestart zijn”.

Wash-it voor heel Vlaanderen

Parallel aan het initiatief van AMAB en Festicup om herbruikbare bekers te wassen, ontstond in 2019 het nevenspoor van Wash-it, dat soortgelijke plannen had maar dan voor geheel Vlaanderen. Om dit hele gebied op duurzame wijze te kunnen bedienen is een consortium van bedrijven opgericht, met voor elke provincie één reinigingscentrum. “Een rockfestival als Rock Werchter alleen al brengt 80.000 mensen per dag binnen. Met een gemiddelde van 5 consumpties betekent dat 400.000 bekers op een dag. Deze moeten binnen een beperkte termijn afgewassen worden om de kwaliteit te kunnen garanderen. Hoe korter de keten, hoe minder residu, hoe beter”. Inmiddels zijn vijf maatwerkbedrijven aangesloten bij Wash-it. Naast AMAB zijn dat Sobo, Ateljee, ACG en Bewel. En bij elk bedrijf staan een M-iQ wasstraat voor het wassen van de bekers en een M-iClean H doorschuifmachine voor het wassen van de boxen.