0
Winkelwagentje
Contact
The clean solution
Icon Nonfood

Bregenz en de spoelkeuken tijdens de Festspiele met een M-iQ bandtransportmachine

Achter de schermen van de catering tijdens de culturele zomer op Europa's grootste podium op het water

 

Grote evenementen hebben spectaculaire locaties nodig. En die hebben dan weer flexibele vaatwastechniek nodig. In Bregenz wordt hiervoor de M-iQ bandtransportmachine gebruikt.

De Bregenzer Festspiele zijn een feest van louter superlatieven:

220.000 toeschouwers, Europa's grootste podium op het water waarop de Wiener Symphoniker speelt en waar prominenten uit de politiek, economie en cultuur elkaar treffen. En zij ontmoeten elkaar na de uitvoering natuurlijk ook in de “tent”. De catering wordt hier verzorgd door evenTZ by foodaffairs.

In de zomerweken zijn er 81 evenementen in Bregenz. En als het doek valt en de borden zijn afgeruimd, is het de beurt aan de M-iQ bandtransportmachine.

Het apparaat werkt lang en efficiënt: van 8 uur 's morgens tot 1 uur 's nachts worden ongeveer 12.000 stuks serviesgoed verwerkt. Bij catering op dit niveau worden uitsluitend zeer fijn porselein en eersteklas glaswerk en zilver gebruikt.

 

“Wie als cateraar niet onvrijwillig op een houtgestookt fornuis wil koken, heeft vaatwastechniek met intelligent stroomverbruik nodig.”

 

 

Het brein achter de topklasse catering: Zoltan Toth.

Zoltan Toth is cateraar uit passie en is daarom ook iemand die eisen stelt bij de aankoop van vaatwastechniek. En dat is niet het enige dat hem verbindt met Jörg Eberhardt, directeur van de openbare gastronomie bij Eurest en medebeslisser bij de aankoop van vaatwasmachines.

Zoltan Toth:
“Wij kunnen het ons niet veroorloven dat er iets niets werkt in de spoelkeuken. En wat we ons nog minder kunnen veroorloven, is dat een vaatwasmachine ons hele bedrijf stillegt, omdat deze te veel stroom verbruikt!”

Dat is wel gebeurd tijdens de Festspiele in de zomer van 2018: de gasten zaten vier keer in het donker, omdat de oude vaatwasmachine te veel energie had verbruikt. “Terwijl de oude (vaatwas)machine ongeveer 52 kilowattuur gebruikte, heeft de nieuwe M-iQ nog maar 25,3 kilowattuur nodig”, citeert Christian Carbonare, verkoopprofessional van MEIKO in Oostenrijk, uit de rendementsberekening die MEIKO aan Zoltan Toth heeft voorgelegd. Hij twijfelde niet lang en maakte gebruik van het aanbod, echter onder één voorwaarde: de 1200 kilo zware vaatwasmachine moest flexibel (lees: verplaatsbaar) zijn. Kevin Kresser, ontwerper van grootkeukens, haalde er daarom eerst de pootjes af en zette de machine op wieltjes:

“Wij hebben een frame gebouwd waarop we de machine stevig vastgeschroefd hebben. Dat was echter makkelijker gezegd dan gedaan, want we moesten berekenen waar het zwaartepunt lag en hoe we de machine konden voorzien van bevestigingspunten zodat deze door een heftruck kon worden verplaatst. Ook moesten we wieltjes vinden die zo beweegbaar mogelijk zijn en bestand tegen de chemische bestanddelen van schoonmaakmiddelen”, licht hij toe.

Met de ondersteuning van de constructieafdeling van MEIKO lukte het Kevin Kresser om binnen enkele weken een oplossing te vinden. Bij het zoeken naar wieltjes is gebruikgemaakt van de ervaringen van het Festspielhaus, waar alles verplaatsbaar moet zijn. Keven Kresser bestudeerde uitgebreid de mogelijkheden van een gemakkelijke koppeling van stekkers en leidingen.

Het resultaat: voordat de M-iQ bandtransportmachine in het Festspielhaus werd ingezet, waste deze daarvoor al het vaatwerk tijdens het wereldkampioenschap ijshockey in Bratislava. Zoltan Toth waste al eerder met een MEIKO bandtransportmachine tijdens de Formule 1 races en de wereldkampioenschappen ijshockey in Riga, Moskou, Quebec en Stockholm/Helsinki.