Van fastfood naar fine dining
Bjorn van Dijl gaat in alles voor kwaliteit
Lang zag het er naar uit dat Bjorn van Dijl de drogisterijen van zijn ouders zou overnemen. Hij volgde zelfs de tweejarige vakopleiding. “Het enige leuke daaraan was dat er alleen maar meisjes in de klas zaten”. Het ondernemen sprak hem echter wel aan, vooral het harde werken en de vrijheid. Inmiddels is Bjorn al ruim dertig jaar succesvol horecaondernemer met meerdere zaken in de Drechtsteden.
Na school volgden de dienstplicht en een baan bij het Korps Commando Troepen. Daar leerde Bjorn mensen met elkaar laten samenwerken en structuur aanbrengen. “Ik ben heel geordend. Thuis heb ik drie vrouwen en die kunnen daar nog veel van leren”. Zijn horecaloopbaan begon in de jaren negentig bij McDonald’s op de Coolsingel, want Bjorn wilde heel graag bij een multinational rondsnuffelen. Al snel werd hij vestigingsmanager en werkte hij mee aan de uitbouw van het concern. Een nieuw avontuur volgde bij Crazy Piano’s voordat in 2008 het zaadje werd geplant voor de Willaerts Group met de overname van het gelijknamige café in Papendrecht. Later volgden Il Mercato en Urban Streetfood Bar, eveneens in Papendrecht, Le Barrage in Alblasserdam en onlangs een tweede Il Mercato en restaurant KITA in Hendrik-Ido-Ambacht.
Van serveerster naar sommelier
Alle zaken van de Willaerts Group staan bekend om het kwalitatief hoogwaardige interieur met een eigentijdse uitstraling. En topchefs die internationale gerechten bereiden met uitsluitend verse kwaliteitsingrediënten. Maar de voornaamste succesfactor is volgens Bjorn het personeel. “Bij ons staan de medewerkers op een, want daarmee kun je echt het verschil maken. We zijn zuinig op onze mensen en belonen ze goed”.
Ook wordt er veel geïnvesteerd in opleidingen. “Tijdens de corona lockdowns hebben we iedereen met een dienblad wijncertificaat I en II laten halen. En in samenwerking met onze leveranciers, waaronder Zeevis Schmidt, hebben we masterclasses georganiseerd. Nu weten ze allemaal wat een oester is”.
Van poleren naar professioneel afwassen
Als het gaat om afwassen heeft Bjorn ook een omslag gemaakt. “Ik heb vroeger zelf heel wat glazen gepoleerd. Vaak na sluitingstijd als je er helemaal geen zin in had. Dan zette ik ze snel in de kast. Maar de volgende dag werd de bartender boos en kon je het weer opnieuw doen”. Tegenwoordig wordt er niets meer met de hand gewassen. Alle glazen gaan in de glazenspoelmachine. Ik heb jarenlang uit verkeerde zuinigheid bespaard op zo’n machine. Nu bouw ik geen enkele bar meer zonder. We hebben alleen al voor witte wijn zes, zeven verschillende glazen. Sommige kosten wel 80 euro per stuk”.
In alle Willaerts zaken draaien machines van MEIKO. “Ik heb zeker 15 zaken geopend, waarvan enkele overnames. Daardoor hadden we veel verschillende merken staan. En er was altijd wel wat met een vaatwasser. Ik heb toen overal MEIKO machines laten plaatsen. Die kwamen er als beste uit. Ook heb ik meteen onderhoudscontracten afgesloten. Sindsdien is er geen gezeik meer en hebben we echt gemak van de machines. Alles komt er schoon uit en we hoeven niet meer te poleren”. Ook de zeep en naglans komen van MEIKO. “We hebben nu één aanspreekpunt voor alles. En dat heb ik het liefst. Ze weten meteen waar je het over hebt als je belt, en welke type machine waar draait. Ik moet alleen thuis nog een MEIKO hebben”.