0
Winkelwagentje
Contact
The clean solution

Wijncultuur in Bordeaux

Wijn beleven met alle zintuigen bij het Cité du Vin

Cite du vin

Zien, horen, ruiken, proeven, beleven. Bij Cité du Vin komen alle menselijke zintuigen aan bod. Hier kunt u wijn beleven als nergens anders ter wereld. Een reis naar het wijnland Frankrijk, naar de stad van de wijn.

Blikvanger in de haven

Het Cité du Vin ligt aan de oevers van de Garonne en oogt als een enorme karaf gevuld met wijn. Het goud-gele silhouet van het enorme wijnbouwmuseum schittert sinds mei 2016 in het havenkwartier van Bordeaux en trekt bezoekers van over de hele wereld aan. Uit Groot-Brittannië, de Verenigde staten, Spanje, Zwitserland, Rusland, China en natuurlijk uit Frankrijk.

Naar verhalen luisteren

Midden in het gebouw is een grote multimediatentoonstelling te vinden, waar bezoekers kunnen luisteren naar de verhalen van de wijnboeren, sommeliers en wijnexperts van deze wereld. Mensen, wiens leven al generaties lang wordt beïnvloed door wijn, vertellen in korte films over Chardonnay, Riesling, Syrah en over de druivensoorten die voornamelijk worden gebruikt voor de beroemde Bordeaux, zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. Ze vertellen het verhaal van een wijn, van wijnstok tot fles, welke tegenslagen overwonnen moeten worden en hoe geweldig het moment van proeven telkens weer is.

Geruchssinn schärfen

Reukvermogen versterken

Citrusvrucht, ceder, kaneel, honing, leer. De bezoekers ervaren op speelse wijze de smaken van de wijn. Onder glazen stolpen liggen voorwerpen en ingrediënten te wachten die uw neus prikkelen. Voordat u proeft, geven de aroma's een voorproefje van de complexe tonen van het druivensap: honing, chocolade, kreupelhout. De geur wekt verwachtingen. De eerste slok onthult echter al de ware smaak.

Smaakpapillen stimuleren 

Geïnteresseerde bezoekers kunnen de wijn proeven in het Belvédère, in het hart van het Cité du Vin. Gidsen verwelkomen bezoekers aan een tien meter lange eiken bar en schenken twintig verschillende wijnen, waaronder altijd tien uit Bordeaux. De gidsen kennen de wijnstreken en geven hun kennis graag door aan hun gasten, zoals bijvoorbeeld Loïc Nibaudeau. Hij en zijn collega's spelen een cruciale rol bij de perfecte wijnbelevenis. Het zijn deze mensen, die samen met de sommeliers de wijnen om de een tot twee weken selecteren, die de wijnflessen op temperatuur brengen en de glazen draperen.

Smaakbeleving perfectioneren

De gidsen hebben niet alleen kwalitatief hoogwaardige wijnen nodig, maar ook kwalitatief hoogwaardige glazen om hun gasten een onberispelijke wijnproeverij te kunnen aanbieden. En deze glazen willen met zorg worden behandeld! Want glans en duurzaamheid worden aanzienlijk bepaald door de juiste vaatwastechniek. De glanzende en geurvrije glazen in het Belvédère worden geleverd door vier vaatwasmachines uit de serie M-iClean U van MEIKO. De Duitse vaatwasspecialist heeft elke glazenspoelmachine met een omgekeerde osmosemodule uitgerust. Deze module onttrekt bijna alle mineralen aan het waswater waardoor vieze randen, vlekken of strepen geen kans maken.

Op sommige dagen komen er tot wel 1200 bezoekers naar het Cité du Vin. Toch hoeft er niemand lang te wachten op zijn glaasje wijn. De gidsen en glazenspoelmachines zijn perfect op elkaar afgestemd. De gebruikelijke wascyclus van de compacte glazenspoelmachine M-iClean U duurt 210 seconden. Dankzij de ingebouwde energieterugwinning blijft de meeste damp in de machine. Dat wordt zowel door de gidsen als door de bezoekers gewaardeerd. De lage luchtvochtigheid beschermt ook de elegante eiken bar. Na een korte droogtijd kunnen de glazen snel weer worden gebruikt. Stralend helder en geurvrij.

Wanneer Loïc Nibaudeau wordt gevraagd wat hem het beste bevalt aan het werken met de glazenspoelmachine M-iClean U, antwoordt hij lachend: “Ik werk graag met de machine omdat hij heel makkelijk is in gebruik. Ik heb slechts twee knoppen nodig om de machine te starten of te stoppen of om een wasprogramma te selecteren. Heel eenvoudig!” En hij pakt alweer het volgende glas, schenkt een Bordeaux in en maakt de volgende gast blij. Er is bijna geen andere plek op de wereld te vinden waar wijn zo direct en authentiek met alle zintuigen kan worden beleefd als hier.