MJ Café: een beetje New York in Lelystad
Laagdrempelige horeca met hoogwaardige service
New York is hun favoriet. En als ze in Nederland uit eten gingen, was dat altijd in Amsterdam of een andere grote stad. Dus toen Marinda en Jeroen Groot het concept voor MJ Café bedachten, wisten ze één ding zeker: we willen het hippe stadsgevoel naar Lelystad halen.
Jeroen Groot komt uit een echte horecafamilie. Zijn ouders hadden vroeger een kroeg en zijn broer is compagnon van meerdere strandpaviljoens. Zelf werkte hij ruim 22 jaar als bedrijfsleider in een nabijgelegen restaurant voordat hij met Marinda in mei 2022 MJ Café opende. Drie jaar van voorbereiding gingen er aan vooraf. “Er was hier helemaal niets. Geen riool, geen stroomkabel, niets. We hebben heel veel zelf gedaan. Zonder architect, alleen met een bevriende aannemer en diverse zzp’ers.”
Marinda (M) en Jeroen (J) hadden een heel duidelijk beeld voor ogen: MJ Café moest een mooie grootse zaak worden met een stadse vibe. Laagdrempelige horeca met een hoogwaardige service. Meer aandacht voor het product en voor de gast. “Zo serveren we heel toffe gerechtjes, met een touch of fine dining. Hoge kwaliteit, maar wel op een café niveau”, vertelt Jeroen. Daarvoor zorgen executive chef Joas Bierlee en head chef Robin Boel en hun team. Beide chefs hebben bij verschillende sterrenrestaurants gewerkt.
Duurzaam ondernemen
MJ Café is met recht een grote zaak, maar liefst 900 m2, inclusief keuken en personeelsruimte. Het biedt 120 zitplaatsen binnen, nog eens 40 in de lounge-/cocktailbar en buiten een terras met plek voor 130 gasten. Als je niet beter wist, zou je denken dat de zaak al jaren bestaat. “Tijdens de voorbereidingen heb ik heel veel producten verzameld, zoals oude lampen, tafels en bouwmaterialen, en in een loods van een maat van me opgeknapt. We hebben bijvoorbeeld heel oude balken in de zaak staan, die komen uit de haven van Antwerpen. Hergebruik haalt de nieuwigheid er vanaf en geeft de zaak ook een warme uitstraling. Daarnaast is hergebruik natuurlijk duurzaam”.
Duurzaamheid loopt als een rode draad door MJ Café. Zo wordt er in de keuken gewerkt met een zero waste programma. Per dag wordt alles vers ingekocht en er wordt niets weggegooid. “Afsnijdsels gebruiken we voor onze bouillons, fonds en sauzen. En als er iets overblijft, gebruiken we dat bijvoorbeeld voor het personeelseten. Ook kweken we onze eigen kruiden, zoals klaverzuring, munt en Thaise basilicum.”
Waar mogelijk betrekt MJ Café de ingrediënten van zo dichtbij mogelijk. De vis komt uit Urk, de groenten uit de polder en de overige producten uit Oostzaan. Jeroen wil het aantal leveranciers graag beperkt houden. “Daarom heb ik mede voor MEIKO gekozen. Zij bieden een totaalconcept aan. De machines komen van MEIKO, de monteur, het vaatwasmiddel. Wel zo makkelijk. Ook heb ik een heel goed contact met mijn accountmanager, dat vind ik heel belangrijk. Als er iets is, bel ik hem. En als het moet, staat er binnen no-time een servicemonteur voor de deur”.
Fijne werkomgeving
Naast duurzaamheid speelt ergonomie ook een belangrijke rol bij MJ Café. “Ik vind het belangrijk dat de medewerkers fijn en goed kunnen werken. Vroeger werden de keukens weggestopt. Een ruimte zonder ramen en het liefst achter gesloten deuren. Bij ons is de keuken een open podium met volop daglicht en uitzicht over de Bataviahaven”. En ergonomie komt ook terug bij het afwassen. MJ Café heeft maar liefst twee grote spoelstraten.
Jeroen legt uit: “Ik wilde per se geen vuile vaat in het zicht, daarom staat er geen glazenspoeler achter de bar. De bar is een visitekaartje en moet er netjes, schoon en opgeruimd uitzien. Bovendien hadden we de ruimte er ook voor om een aparte spoelstraat te maken, waar de medewerkers goed kunnen werken”.
De spoelstraat beneden is een ruimte van maar liefst 7 meter met veel afzetruimte en twee MEIKO M-iClean UM voorladers; een glazenspoeler met osmose en warmteterugwinning voor glazen, en een vaatwasmachine zonder osmose voor porselein. “Die warmteterugwinning van MEIKO is echt ideaal voor ons. De glazen zijn sneller droog en we hoeven niet te poleren. Daardoor zijn de glazen weer snel inzetbaar en dat is heel belangrijk in de horeca”.
Voor de gewone spoelstraat is gekozen voor een M-iClean HM doorschuiver met automatische kap en korfherkenning. MJ Café serveert heel veel kleine gerechtjes en dat betekent ook heel veel afwas. “Als wij bijvoorbeeld op een avond 120 couverts draaien en iedereen neemt drie, vier gerechtjes met wat streetfood, dan gaan we al naar de 1000, 1500 items toe. Dat moet natuurlijk snel afgewassen worden en met een mooi resultaat uiteraard. Daarom hebben we voor deze machine gekozen”.
Door de automatische korfherkenning is zelfs het aantikken niet meer nodig. Schuif de korf er aan de zijkant in en de machine doet de rest. De geavanceerde droogtafel zorgt voor perfectie tot het einde: geen drogen, geen poleren.
Samenwerken
Ook de medewerkers van MJ Café zijn blij met de MEIKO machines. “Ze vinden de machines heel makkelijk te bedienen, het is allemaal one-touch technologie. Simpel, snel werken en topresultaat”. Het hele MJ team bestaat uit 55 mensen. Jeroen had geen moeite om aan personeel te komen. “We hebben een heel leuke campagne gedaan met 2000 kerstkaarten, reclame op lantaarnpalen en uiteraard social media. 70% van ons team komt niet uit de horeca en hebben we zelf opgeleid. Spontaniteit, lief en aardig zijn, inzet voor de zaak tonen, dat vinden wij belangrijk en dat waarderen onze gasten ook. Zelf ben ik er ook altijd en werk ik keihard mee. We hebben een heel fijn team en daar werken we continu aan. We doen het echt met elkaar.”
MJ Café is 6 dagen per week geopend van ’s ochtends 12.00 tot ’s avonds laat. Voor lunch, borrel en diner, maar ook voor Lobster Friday, Sunday Brunch en andere sfeervolle events. Check de socials en de website voor meer informatie.