0
Winkelwagentje
Contact
The clean solution

Een horecaonderneming starten

5 punten waar u aan moet denken bij het opzetten van uw eigen bedrijf

Soms rijpt een idee maandenlang in het geheim. Is het nu tijd om uw eigen bar, café of restaurant te openen? Steeds opnieuw wegen we de voors en tegens tegen elkaar af. Overdag op kantoor, tijdens het hardlopen in het bos of 's avonds voor het slapen gaan - steeds weer dezelfde vragen: Gaat dit echt werken? Wat gebeurt er als er geen gasten komen? En hoe lang redden we het financieel?

Om een lang verhaal kort te maken: niemand kan daarop een betrouwbaar antwoord geven. Zeker niet op voorhand. Dan volgen wij liever de dichter Johan Wolfgang von Goethe (1749 – 1832), die ooit in zijn autobiografische reisverslag `Italienische Reise` schreef: "Het gaat niet om het denken, maar om het doen". Dus, waar wacht u nog op? Van de locatiekeuze, de hygiënevoorschriften tot het schrijven van een bedrijfsplan - onze checklist helpt startende gastronomie op weg.

Denkoefening in zelfstandigheid

Hetzij als start-up, hetzij als ervaren horecaprofessional - iedereen die een eigen restaurant, bar of café wil openen dient de volgende punten in ogenschouw te nemen en bereid te zijn hier grondig mee bezig te zijn. Net als in elke andere branche geldt ook hier: om een succesvol bedrijf op te bouwen, heb je een stevige basis nodig.

1. Op de locatie komt het aan

De locatie is een van de belangrijkste aspecten voor het succes van een horecaonderneming. Ook omdat het verweven is met een aantal andere factoren, zoals financiële planning, bedrijfsconcept of wettelijke voorwaarden. Om de juiste locatie voor uw eigen horecaonderneming te vinden, is één vraag van groot belang: op welk publiek wil ik me richten? Voor deze doelgroep moet het restaurant, de bar of het café gemakkelijk bereikbaar zijn. Maar ook passanten zijn belangrijk. Criteria zoals openbaar vervoer, voldoende parkeerplaatsen, voetgangerszones - ja of nee - zijn daarom doorslaggevend

Een uitgebreide locatieanalyse en de bijbehorende doelgroepanalyse vooraf zijn daarom heel belangrijk. U kunt betrouwbare informatie hierover verkrijgen bij bijvoorbeeld de dienst stadsontwikkeling van uw gemeente of vastgoedbedrijven die passanten- en bezoekersonderzoek doen. Het kan ook nuttig zijn om navraag te doen bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in reclame op locatie, omdat ook zij gebaat zijn bij deze informatie.

2. een duidelijk concept geeft structuur

Zoals vermeld, is de locatie doorslaggevend bij het ontwikkelen van een concept. U dient rekening te houden met de sociale omgeving waarin u uw onderneming wilt openen. Besteed aandacht aan welke bedrijven zich in de buurt bevinden, op welke doelgroepen zij zich richten en wie er werken. Dit zijn uw eerste potentiële klanten, waarop u uw aanbod dient af te stemmen en op wie u zich kunt oriënteren bij het zoeken naar geschikte trends. Maar houd ook uw directe concurrenten in de gaten en definieer in uw concept wat u van hen onderscheidt. Al deze overwegingen helpen om al in een vroeg stadium te herkennen of uw eerste idee echt kans van slagen heeft. Bovendien biedt een dergelijk concept de perfecte basis voor een uitgebreid businessplan

3. U kunt niet zonder businessplan!

Het businessplan is in principe de uitbreiding van het concept en gaat vooral over de economische aspecten. Dit maakt het onmisbaar voor alles wat te maken heeft met financiering en financiële kwesties. Of het nu gaat om een gesprek met de bank voor een lening, de belastingen waarmee u als ondernemer mee te maken krijgt of een aanvraag voor een starterssubsidie. Er zijn vele manieren om een goed ondernemingsplan op te stellen. Tips, advies en zelfs templates zijn te verkrijgen bij zowel overheidsinstanties als managementadviesbureaus.

4. Subsidies gebruiken voor het opstarten van een bedrijf

Dat een startende ondernemer zijn of haar intrede als zelfstandige volledig uit eigen zak betaalt, komt vaker voor dan u denkt. Informeer daarom bij de betreffende instanties of u naast een krediet ook aanspraak kunt maken op extra gunstige leningen of startersregelingen. 

5. Voorschriften: dit eist de wetgever op het gebied van hygiëne en dergelijke.

Eén ding moet u echter als oprichter van het begin af aan duidelijk zijn: wie in de horeca een eigen bedrijf wil beginnen dient vooraf enkele goedkeuringen te krijgen en moet zich vervolgens aan veel voorschriften houden. U moet horecaspecifieke trainingen volgen, zoals Sociale Hygiëne en HACCP.

Hygiëne moet altijd de hoogste prioriteit krijgen bij het aanbieden van eten en drinken. Dit betekent niet alleen dat horecaondernemers en hun personeel goed getraind moeten zijn, het gaat ook om de inrichting en vooral om de keuken en de apparatuur. Voor al deze zaken gelden vaste normen. Raadpleeg daarom bij de keuze van uw keukenapparatuur, zoals een vaatwasmachine, fabrikanten die hun producten precies afstemmen op de wettelijke voorschriften.


BEZOEK ONS OP HORECA EXPO GENT

Een vlekkeloze presentatie en een onberispelijke hygiëne. Dat is waar onze machines voor zorgen.

Kom naar onze stand en ervaar het zelf!

Meer informatie