0
Winkelwagentje
Contact
The clean solution

Reinigingsmiddelen: zo weinig mogelijk – zo veel als nodig!

Het juiste gebruik van chemie in vaatwasmachines zorgt voor een optimaal wasresultaat, bespaart geld en is goed voor het milieu!

Je bedoelt hoe minder hoe beter? En dit geldt met name als het gaat om reinigingsmiddelen en hygiënische reiniging? Helaas is de rekensom niet zo eenvoudig. Als borden, glazen of bestek niet honderd procent schoon uit de vaatwasmachine komen, is de eerste gedachte vaak: er is niet genoeg reinigingsmiddel gebruikt. Experts weten het: een inferieur wasresultaat kan vele oorzaken hebben. Zelf de dosering van de chemicaliën verhogen zal de meeste horecaondernemers niet verder helpen, maar de situatie in veel gevallen zelfs nog erger maken.

Een slecht wasresultaat? Veel factoren spelen een rol:

 • vaatwerk
 • aandroogtijd
 • soort en hoeveelheid voedselresten
 • voorspoeling
 • temperatuur
 • contacttijd
 • mechanica
 • waterkwaliteit en hoeveelheid
 • afwasmiddel
 • naspoeling
 • droging

Om te waarborgen dat een professionele vaatwas- of glazenspoelmachine voldoet aan de hoge eisen die aan de machine worden gesteld, moeten de afzonderlijke componenten exact op elkaar zijn afgestemd. Dit is onder andere een reden waarom Meiko, de specialist in vaatwastechniek uit Offenburg, nauw samenwerkt met de specialist in chemische reinigingsmiddelen etol uit Oppenau (Baden). „De firma etol houdt zich al meer dan 60 jaar bezig met de productie van reinigings- en naglansmiddelen voor professionele vaatwasmachines“, verklaart etol bedrijfsleider Frank Zander (zie afbeelding). „Vanaf het begin werken wij als partners samen met Meiko en ontwikkelen we ons steeds verder op basis van de ervaringen van gebruikers. „Om deze foutenbronnen te elimineren zouden exploitanten van een vaatwasmachine advies moeten vragen aan een specialist.

Frank Zander
Frank Zander

Reinigingsmiddelen niet onderschatten

„Een van de belangrijkste criteria voor vlekkeloos schoon vaatwerk is de juiste dosering van het reinigings- en het naglansmiddel. Hierbij is voor ons als fabrikant het thema duurzaamheid van groot belang. Daarom adviseren wij onze klanten steeds volgens het motto ,zo weinig mogelijk – zo veel als nodig’ “, zegt Frank Zander. Want ook als velen denken dat het toch 'maar' afwasmiddel is, gaat het hierbij om chemische stoffen die bij verkeerde toepassing schade kunnen aanrichten. Niet voor niets zijn gevarensymbolen aangebracht op de verpakkingen en de cans. „Om deze foutenbronnen te elimineren zouden exploitanten van een vaatwasmachine advies moeten vragen aan een specialist. Hij analyseert de individuele bestanddelen en het wasproces als complex geheel, kiest vervolgens de juiste producten en stelt de benodigde dosering in.“ Op deze manier wordt ook duidelijk welke mogelijkheden er zijn om het gebruik van chemische middelen te reduceren.

„Het motto moet altijd zijn: zo weinig mogelijk – zo veel als nodig.“

Verhoogd verbruik van reinigingsmiddelen?

Dit kan de oorzaak zijn:

 • zeer vuil vaatwerk
 • ontbrekende voorspoeling
 • lange aandroogtijden
 • voorverwarmen van het vaatwerk boven 60 graden
 • korte contacttijden
 • te lage temperatuur van de reinigingsoplossing
 • reinigingsproblemen veroorzaakt door het vaatwerk (bijv. vorm of materiaal)
 • hoge waterhardheden
Wasmiddelen Vaatwassers Vaatwassers

Welk reinigingsmiddel is het juiste?

Dat er zoveel verschillende samenstellingen bestaan bij de reinigingsmiddelen heeft een goede reden. Glazen hebben bijvoorbeeld een middel nodig dat het oppervlak en de decoratie spaart. En voor borden waarop zich aangedroogde voedselresten bevinden, heeft men wellicht eerder een concentraat nodig dat zetmeel kan afbreken. Welk naglansmiddel wordt gebruikt is weer afhankelijk van de hardheid van het water en of de machine is uitgerust met omgekeerde osmose of gedeeltelijke of volledige demineralisatie. Deze en nog veel meer criteria zoals temperatuur, wastijd, waterdruk enz. zijn van invloed op de keuze van het juiste chemische middel. „Onze productportfolio bevat daarom meer dan 100 verschillende producten om in elke situatie het meest geschikte reinigingsmiddel aan te kunnen bieden“, legt Frank Zander uit.

 Spoelingstechnologie - demineralisatie
Volledige demineralisatie - Professionele vaatwastechnologie

Bij volledige demineralisatie worden alle mineralen aan het water onttrokken en verwisseld voor ionen die geen sporen achterlaten.

 Omgekeerde osmose systeem
Omgekeerde osmose - Professionele vaatwastechnologie

Net als bij het volledige demineralisatieproces, produceert een osmose-module vrijwel puur water. Onder druk wordt het water door een membraan gestuurd, waarbij bijna alle ongewenste substanties achterblijven.

Korte scheikundeles:


Tensiden ... reduceren de oppervlaktespanning van het water en omsluiten de vuildeeltjes.
Enzymen … splitsen verontreinigingen die eiwit of zetmeel bevatten, zoals eigeel, sauzen en bloed, omdat tensiden en bleekmiddel hier niet werken.
Alkaliën … hebben een hoge pH-waarde, waardoor deze licht tot sterk bijtend zijn. Hierdoor zet celweefsel uit en wordt het vernietigd.
Fosfaten en citraten … houden de vuildeeltjes in opgeloste toestand en zorgen ervoor dat deze zich niet opnieuw op het vaatwerk vastzetten.
Zuren ... lossen kalkaanslag en roest op.
Bleekmiddelen (bijv. chloor) ... vernietigen kleurstoffen en hebben een desinfecterende werking.

Reinigingsmiddelen: zo weinig mogelijk – zo veel als nodig!

Verkeerde dosering van reinigings- en naglansmiddel

Te weinig reinigings- en/of naglansmiddel veroorzaakt corrosie en verhoogt het gevaar op aanslag, watervlekken en dofheid. Bovendien wordt het vaatwerk in de machine niet echt droog. Daarentegen is een te hoge dosering slecht voor het milieu en uw portemonee. Wat velen echter vergeten, is de schade die hierdoor aan het vaatwerk of de machine kan ontstaan.Reinigingsmiddelenspecialist Frank Zander legt uit: „In moderne vaatwasmachines bevindt zich een groot aantal verschillende materialen. Als men grondstoffen gebruikt die niet voldoen aan de vereisten van deze materiaalsamenstelling, kan al snel schade aan de vaatwasmachine ontstaan. Diegene die hoogwaardig reinigingsmiddel gebruikt dat op de individuele behoefte is afgestemd, kan uiteindelijk veel geld besparen.“

Vertrouw bij reinigingsmiddelen, dosering etc. op professionals

Bij de aanschaf van een nieuwe professionele vaatwasmachine moet u er in elk geval op toezien dat de vakman het apparaat niet alleen inbouwt , maar dat hij ook alle noodzakelijke instellingen uitvoert. Dit houdt ook de juiste dosering van het reinigingsmiddel in. Alleen zo kan een professionele vaatwasmachine continu en zonder kwaliteitsverlies reinigen. Een uitgebalanceerd samenspel dat niet verstoord mag worden. 


SAMEN EEN STAP VOORUIT

Met duurzame oplossingen voor het wassen van herbruikbaar kunststof servies.

Weg met wegwerp, het is tijd voor herbruikbaar: van bekers tot flessen, van bakjes tot schaaltjes.

Meer informatie