0
Winkelwagentje
Contact
The clean solution

Laat uw kristal schitteren

voor Wereld Whisky Dag

Sinds 2012 wordt jaarlijks op de derde zaterdag van mei de 'Wereld Whisky Dag' (World Whisky Day) gevierd. Het is een van de vele speciale dagen, naast Internationale Whiskydag en Nationale Bourbondag, waarop de whisky(e)y wordt gevierd. Hoe we de naam ook spellen.

Whisky wordt wereldwijd geproduceerd. Het is het in India geproduceerde merk “Officer's Choice” waarvan er in 2017 het meest werd verkocht, volgens de Top 25 whiskymerken ter wereld van Forbes Magazine. Indiase merken stonden zelfs op zeven plaatsen in de Top 10, terwijl Jim Beam, Jack Daniels en Johnnie Walker de andere drie plaatsen vulden.

In Wales en Engeland is de productie onlangs weer gestart. Spanje, Frankrijk, Zweden en Nederland maken ook whisky en in Duitsland zijn er meer dan 20 whiskystokerijen, waaronder het bekroonde Black Forest – Rothaus-merk single malt, gemaakt op slechts een korte afstand van het hoofdkantoor van MEIKO in Offenburg.

Dus waar u ook bent, elk jaar op de derde zaterdag in mei is er wel een lokale whisky om te vieren.

MAAR IN WAT VOOR GLAS MOETEN WE HET SERVEREN?

Waar de whisky ook wordt gemaakt, whisky wordt meestal gedronken en geserveerd met eerbied, waarbij aandacht wordt besteed aan de “neus”, de kleur en de “benen”. “Whiskeybenen” zijn de sporen die aan de binnenkant van het glas achterblijven na het draaien van het glas. Ze onthullen meer informatie dan u zou denken... en niet alleen of het glas is voorzien van een watermerk!

Wanneer u een whisky ronddraait, plakt een deel van de vloeistof aan de zijkant van het glas en begint sporen te vormen terwijl de whisky in het glas terugstroomt. Dit zijn de “benen” en hoe sneller de “benen” bewegen, hoe lichter de whisky is in de mond; hoe dikker en langzamer ze zijn, hoe zwaarder de whisky aanvoelt.

De kwaliteit van het glaswerk is de sleutel tot een goede whisky-ervaring

Het speciaal gevormde Glencairn-glas is een van de weinige dat speciaal voor whisky is ontworpen; het is gebaseerd op het ontwerp van de traditionele nosing copitas.

Het maakt het gemakkelijk om de whisky te drinken terwijl de delicate geuren naar de neus worden geleid. De Glencairn-vorm is verkrijgbaar in conventioneel glas of in met de hand geblazen kristal met een loodgehalte van 24%. 

Whisky-liefhebbers zouden elke keer een kristallen glas kiezen.

“De meeste liefhebbers zweren bij het Glencairn-whiskyglas, en terecht. Het is gemaakt van eersteklas kristal en neemt de zware basis van een whisky-tumbler en combineert dat met de dunne, ronde body van een tulpglas, waardoor het het beste van twee werelden vertegenwoordigt.ˮ

HOE WAS IK KRISTAL OP DE JUISTE MANIER?

Glaswerk van kristal wordt gemaakt in verschillende kwaliteitsniveaus, van machinaal vervaardigde loodvrije kristallen glazen en loodkristal tot met de hand geblazen kristallen glazen met een loodgehalte van 24% of hoger. Het loodgehalte kan zelfs oplopen tot ongeveer 35%; hoe meer lood, hoe meer het glas fonkelt en “pingelt”. Traditioneel loodkristal is “zacht” vanwege het loodgehalte. Zelfs stof kan schurend werken en krassen veroorzaken. Van kristal wordt gezegd dat het een ruwer oppervlak heeft dan conventioneel glas, waardoor de chemicaliën van reinigingsmiddelen makkelijker worden vastgehouden. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom deze glazen beter zijn in het opvangen van dampen.

Dankzij het omgekeerde osmosesysteem in de vaatwasmachines van MEIKO, kunnen kristallen glazen in combinatie met het juiste reinigingsmiddel briljant schoon gewassen worden. Houd u aan de onderhoudsinstructies van de fabrikant van de glazen, om lang van de glans van uw kristallen glazen te kunnen genieten.

CHECK BIJ DE FABRIKANT

RIEDEL vermeld categorisch dat hun machinegeblazen, loodkristallen glazen vaatwasmachinebestendig zijn.

Riedel adviseert

 • Om vlekken te voorkomen: gebruik zacht water (laag mineraalgehalte)
 • Om krassen te voorkomen: vermijd contact met andere glazen of metaal
 • Om vlekken te verwijderen: gebruik witte azijn
 • Gebruik indien beschikbaar een glaskorf

OP MAAT GEMAAKTE KORVEN

De Britse MEIKO klant Allens Catering Equipment & Furniture Hire is een grootgebruiker van Riedel glaswerk. Het bedrijf heeft de grootste zorg besteed aan het beschermen van zijn investering door gebruik te maken van op maat gemaakte korven van MEIKO.

Op de locatie in Hounslow heeft Allens twee van de nieuwste M-iQ vaatwasmachines met osmose waterbehandeling.

ALGEMENE REGELS VOOR HET BEHANDELEN VAN KRISTAL

 • Kristal moet op een plaats worden opgeslagen waar het geen andere artikelen kan raken 
 • Voorwerpen (vooral glaswerk) moeten één voor één worden gedragen in plaats van als een bos bij de pootjes
 • Voorwerpen mogen nooit worden gestapeld
 • Kristal mag nooit worden blootgesteld aan snelle temperatuurschommelingen, d.w.z. zeer heet of koud water; kristallen producten zijn niet bedoeld om in de magnetron, een conventionele oven of een vriezer te worden geplaatst
 • Laat kristallen glazen nooit weken
 • Meng ze niet met borden, bestek en andere voorwerpen
 • Draai NOOIT de stam en de kelk

SCHAKEL EEN KENNER IN

Glaswerk en vooral kristal moeten met respect worden behandeld. MEIKO biedt diverse korven met verschillende inzetstukken om delicaat glaswerk te beschermen. Neem contact op met ons voor meer informatie.


SAMEN EEN STAP VOORUIT

Met duurzame oplossingen voor het wassen van herbruikbaar kunststof servies.

Weg met wegwerp, het is tijd voor herbruikbaar: van bekers tot flessen, van bakjes tot schaaltjes.

Meer informatie