0
Winkelwagentje
Contact
The clean solution

Huishoudelijke vs. professionele vaatwasmachine:

Waarom huishoudelijke apparaten niets te zoeken hebben in professionele spoelkeukens 

gewerbliche spülmaschine

De lagere investeringskosten kunnen verleidelijk zijn, maar in termen van zuinigheid en milieuvriendelijkheid kunnen normale vaatwasmachines eenvoudigweg niet tippen aan professionele vaatwastechniek. Bij de steeds belangrijker wordende collectieve maaltijdbereiding in verzorgings- en verpleeghuizen, scholen, universiteiten etc. spelen professionele vaatwasmachine daarom in de toekomst een steeds grotere rol.

Een gezonde levensstijl is voor veel mensen onlosmakelijk verbonden met gezonde voeding – en dit niet alleen in Duitsland maar ook in de VS, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland. Dat is de conclusie van een enquête die is uitgevoerd door het bedrijfsadviesbureau AlixPartners.

Steeds belangrijker wordt hierbij volgens horecaondernemers, fabrikanten en groothandelaars het thema 'duurzaamheid', zoals een studie uit 2016 van het centrum voor duurzaam bedrijfsmanagement (ZNU) heeft aangetoond. Deze positieve ontwikkeling wordt versneld door de voortdurend in betekenis toenemende collectieve maaltijdbereiding in ziekenhuizen, verzorging- en verpleeghuizen, universiteiten, scholen, crèches, kinderdagverblijven (Kitas) etc.

Een peuter geniet van het eten
Dat is lekker: gezond eten van schone borden

Duurzaamheid is echter niet beperkt tot het voedselaanbod. Veel meer speelt vandaag de dag ook het gebruik van energiebesparende keukenapparatuur een centrale rol bij de dagelijkse verzorging. Dienovereenkomstig gaf ongeveer 80 procent van de bij de ZNU-studie betrokken horecaondernemers en collectieve maaltijdbereiders aan, dat in hun grootkeuken al lang hoogefficiënte techniek wordt gebruikt.

Professionele vaatwasmachines bieden vele voordelen

De reden hiervoor is voor de hand liggend: als grotere groepen mensen dagelijks meerdere keren van eten moeten worden voorzien, moet het management nauwkeuriger afwegingen maken tussen economische factoren en de steeds hogere eisen aan gezondheid, genieten van het eten en kwaliteit. Kortom, de spijzen moeten gevarieerd zijn en lekker smaken – maar ook op economische wijze bereid kunnen worden. Besparen op het eten kan en mag niet de oplossing zijn.

Bij stijgende prijzen voor stroom en water – en met op de achtergrond de grote hoeveelheid vaatwerk in de grootkeukens – wordt bij de collectieve maaltijdbereiding het gebruik van professionele vaatwasmachines steeds belangrijker. Professionele vaatwasmachines werken anders. Het is duidelijk: vergeleken met de in eerste plaats voor privégebruik ontwikkelde apparaten 'verdienen' professionele vaatwassystemen zich op korte of lange termijn terug en bieden veel meer voordelen. Vergelijking tussen huishoudelijke en professionele vaatwasmachines toont aan waarom horecavaatwasmachines wat betreft verbruik van hulpbronnen en milieuvriendelijkheid eenduidige winnaars zijn.

Schoon vaatwerk binnen enkele minuten

De vergelijking 'huishoudelijke vaatwasmachine vs. professionele vaatwasser' moet managers in de horeca beschermen tegen verkeerde investeringen. Eerlijk gezegd rammelt de vergelijking een beetje omdat normale vaatwasmachines eigenlijk helemaal niet zijn bedoeld voor industrieel gebruik. Hiervoor zijn de functie-eisen te verschillend. Zo worden vaatwasmachines in de privéhuishouding vaak pas na langere tijd ingeschakeld – want alleen als deze voldoende gevuld zijn is de wascyclus economisch rendabel. Probleem: door de langere stilstandtijd drogen etensresten duidelijk sterker vast op het vaatwerk. Des te langer en kostbaarder wordt het reinigingsproces.

Hoge temperaturen maken korte metten met bacteriën!

Bij professionele vaatwasmachines is dit bij een zeer frequent gebruik niet aan de orde. Omdat het vaatwerk zo snel mogelijk weer beschikbaar moet zijn, wordt de wascyclus meestal kort na het afruimen gestart. Daarom is een snelle wasprocedure met hoge temperaturen en efficiënte reinigingsmiddelen meestal voldoende om alles perfect schoon te krijgen. Terwijl gewone vaatwassers afhankelijk van de programmakeuze tot meerdere uren nodig hebben voor het verwijderen van hardnekkig vuil, zijn glazen, borden etc. met professionele vaatwasmachines al binnen enkele minuten gereinigd. Beide wegen leiden naar het doel, alleen op een verschillende manier. Cruciaal is hierbij echter dat professionele vaatwasmachines vele malen sneller een gelijkblijvend hygiënisch resultaat opleveren – slim, energiezuinig en kostenbesparend. Ook omdat de hoge temperaturen korte metten maken met bacteriën en ziektekiemen en het vaatwerk grotendeels vanzelf laten drogen.

Het vaatwassysteem maakt het verschil.

Het verschil zit 'm in het vaatwassysteem – en naast de tijdsbesparing en de energie-efficiëntie gaat het daarbij ook om het waterverbruik: thuis gebruikt de vaatwasser per wascyclus nieuw water, en dat moet dan telkens weer op temperatuur worden gebracht. Bij de meeste professionele vaatwasmachines daarentegen wordt het waswater niet permanent ververst, maar blijft het heet in de machine, wordt het constant gefilterd of gereinigd en via een overloop beetje bij beetje aangevuld.

Een verwarmingsboiler met een aansluitwaarde van 400 Volt en drie tot zes kilowatt houdt het hergebruikte waswater op temperatuur. Omdat bovendien alleen nog voor het naspoelen schoon water nodig is, gaan professionele vaatwasmachines ook zeer zuinig om met de kostbare grondstof water.

Professionele vaatwasmachine M-iClean U in de woonkeuken van een verzorgingshuis
Professionele vaatwasmachine M-iClean U ergonomisch ingebouwd in de woonkeuken van een verzorgingshuis

Bij de collectieve maaltijdbereiding zijn professionele vaatwasmachines vanuit vele oogpunten goed voor het milieu. Tegelijkertijd verlagen deze de exploitatiekosten en maken ze een hogere winst mogelijk. Zo leveren ze direct een financiële bijdrage waardoor niet op de kwaliteit van het eten hoeft te worden bespaard om de verzorging in gemeenschappelijke voorzieningen een economisch gezonde basis te verlenen. Overigens zijn professionele apparaten ook wat betreft bedieningscomfort en ergonomie beter dan gewone vaatwassers, waardoor de belasting voor de gezondheid van de medewerkers en het door de werkzaamheden veroorzaakte ziekteverzuim aanzienlijk worden gereduceerd.

Voorlader vaatwasmachines, doorschuifmachines, gereedschappenwasmachines, band- en korventransportmachines hebben in de praktijk hun kwaliteit bewezen. En ze worden allemaal geleverd door MEIKO, een van de wereldwijd toonaangevende specialisten in efficiënte vaatwastechniek.

Vlinderspoelparadijs
ErgonomieComfort-pakket

Door de automatische korfherkenning is zelfs het aantikken niet meer nodig. Schuif de korf er aan de zijkant in en de machine doet de rest. De geavanceerde droogtafel zorgt voor perfectie tot het einde: geen drogen, geen poleren.


SAMEN EEN STAP VOORUIT

Met duurzame oplossingen voor het wassen van herbruikbaar kunststof servies.

Weg met wegwerp, het is tijd voor herbruikbaar: van bekers tot flessen, van bakjes tot schaaltjes.

Meer informatie