0
Winkelwagentje
Contact
The clean solution

Wereldtoerismedag

Leve het reizen!

Of het nu gaat om backpacken, een all-inclusive verblijf, roadtrip of cruise, reizen komt in veel vormen voor. En het is populairder dan ooit. Aan de ene kant omdat ontspanning en de behoefte om dingen te ontdekken een steeds grotere plek innemen. Aan de andere kant echter ook door de vele mogelijkheden en bijzondere aanbiedingen die ons door het internet elke dag opnieuw worden voorgeschoteld.

 

De Wereldtoerismedag viert traditiegetrouw het belang van het toerisme en het effect hiervan wereldwijd op mens, cultuur en milieu. Als fabrikant van professionele vaatwastechniek ondersteunt MEIKO duurzame processen in de reisbranche. Op Wereldtoerismedag besteden we aandacht aan een van de belangrijkste bedrijfstakken.

Populaire reisbestemming: de zee
Het verlangen om iets van de wereld te zien wordt ieder jaar groter

Achtergronden Wereldtoerismedag

Sinds de oprichting van de Wereldtoerismeorganisatie (UNWTO) in 1980 viert deze elk jaar op 27 september de Wereldtoerismedag. Deze datum is terug te voeren op de ratificatie van de statuten van de UNWTO in 1970. Het belang van het toerisme en de invloed die dit heeft op sociale, culturele, politieke en economische waarden over de hele wereld staan centraal bij de Wereldtoerismedag. Traditiegetrouw wordt jaarlijks een nieuw gastland gekozen en een nieuw motto voor de Wereldtoerismedag bepaald. In 2018 was het motto van de Wereldtoerismedag “Digitale transformatie”. Dit evenement bracht dus de relevantie van digitale technologieën in het toerisme onder de aandacht.

De populairste reisbestemmingen ter wereld

Onze planeet heeft talrijke mooie, gedeeltelijk nog niet ontdekte, plekjes te bieden. Waar gingen echter de meeste toeristen in 2018 naartoe? Welke landen ontvingen de meeste vakantiegangers? De populairste reisbestemmingen ter wereld van het jaar 2018 zullen niet bijzonder verrassend zijn, maar misschien wel de volgorde daarvan.

 

Parijs: een stad waarin altijd iets te beleven valt
Wereldkampioen van alle reisbestemmingen: Frankrijk

Frankrijk

De populairste reisbestemming ter wereld

De Franse middeleeuwse stadjes, bergdorpjes en de fabelachtige Atlantische en Middellandse zeekust van Frankrijk maken toeristen over de hele wereld enthousiast. In 2018 werd het West-Europese land wereldkampioen onder de reisbestemmingen, doordat zo'n 93,6 miljoen toeristen dit land bezochten.

Spanje

Tweede plaats van de populairste reisbestemmingen ter wereld

Spanje heeft in 2018 ongeveer 82,6 toeristische bezoekers mogen ontvangen en neemt zo de tweede plaats in van de populairste reisbestemmingen ter wereld. Ooit was dit land een wereldmacht met kolonies, nu is Spanje erg in trek als paradijs voor gezinsvakanties, hotspot voor feestgangers en is het op cultureel en architectonisch gebied een spannend land.

Typisch Spaans: tapas
Populair bij de inwoners en toeristen: tapas
Hunts Mesa in de VS
Rotsformaties in Monument Valley in het zuidwesten van de VS

De VS

Derde van de populairste reisbestemmingen ter wereld

De VS is na Frankrijk en Spanje een internationaal bijzonder aantrekkelijke reisbestemming. In 2018 kwamen in dit land 82,2 miljoen toeristen aan, wat aangeeft hoe populair dit land is. Daarentegen zijn de Amerikanen koploper wat betreft hun toeristische uitgaven. Dat bewijzen studies uit 2017.

Overigens kwamen er op de eilandenstaat Tuvalu, midden in de Stille Oceaan, de minste internationale bezoekers: slechts ongeveer 2000.

 

Ontwikkeling van de opkomst van reizen wereldwijd

Van oudsher reizen mensen de hele wereld over. Ooit waren zeevaarders en onderzoekers de ontdekkers van reisbestemmingen. Vandaag de dag zijn het toeristen uit alle hoeken van de wereld. En dit dankzij aantrekkelijke aanbiedingen van diverse reisorganisaties, of van de inwoners zelf: De communitymarktplaats Airbnb biedt tegenwoordig meer dan 5 miljoen verblijven aan in 191 landen.

Met andere woorden: daar waar reizen vroeger nog een voorrecht was, is het vandaag de dag een standaardbeleving. We reizen meer dan ooit. Statistieken bewijzen dat het toerisme in de laatste decennia wereldwijd een gigantische groei heeft doorgemaakt. Volgens gegevens van het UNWTO gingen er in 2017 op deze planeet meer dan 1,3 miljard mensen op reis naar het buitenland – in 1950 waren dit er slechts 20 miljoen.

Het vliegtuig en de auto zijn in de vakantietijd het populairste vervoermiddel. In 2017 zijn er in de luchtvaart wereldwijd ongeveer 42 miljoen vluchten geboekt. En voor het jaar 2018 was de prognose met passagiers in het luchtverkeer een omzet van 590 miljard Amerikaanse dollar.

Duurzaam toerisme met MEIKO

Het is prettig om te zien hoe aantrekkelijk de reismogelijkheden in de 21e eeuw zijn. Maar met de gestage groei van het toerisme wordt milieubescherming over de hele wereld een uitdaging en moet aandacht worden besteed aan duurzaamheid. De stijging van de CO2-uitstoot is even bedreigend als de dagelijkse afvalberg van levensmiddelen.

Veel hotels, resorts en restaurants over de hele wereld hebben te kampen met etensresten die de gasten op hun bord achterlaten. De fabrikant van premium kwaliteit vaatwastechniek MEIKO heeft zich ingezet voor de ontwikkeling van duurzame en efficiënte oplossingen. MEIKO ondersteunt de horeca bij het milieuvriendelijk verwerken van keukenafval en etensresten met innovatieve en duurzame techniek. En niet op de laatste plaats: bij water- en energiebesparing.

Naast het kostenverlagende effect staat bij MEIKO vooral centraal wat ook voor moderne horecaondernemers steeds belangrijker wordt: met duurzame ideeën het milieu beschermen.

Op vakantie gaan in een ontwikkelingsland loont als we er allemaal aan meedoen

Zou men, alleen omdat het mogelijk is, moeten denken aan een ontwikkelingsland als toeristische reisbestemming? Over het nut van dit plan wordt steeds weer gediscussieerd, ook in onderzoeken. Studies bewijzen dat het reizen naar een ontwikkelingsland daadwerkelijk voordelen biedt voor de ontwikkeling aldaar.

Daarbij geven toeristen miljoenen euro's uit in deze landen. Economisch gezien leveren ze daarmee een elementaire bijdrage aan de economische kracht van het land waar ze naartoe reizen. En zo wordt de economische motor op gang gebracht.

Want de inwoners profiteren niet alleen van nieuwe arbeidsplaatsen die ontstaan, maar ook van een verbeterde infrastructuur, als ingezien wordt dat toeristen hier baat bij hebben. Hetzelfde geldt voor de productie van lokale voedingsmiddelen en uiteraard voor de kunstnijverheid, die ervoor zorgt dat toeristen uit de hele wereld een vakantiesouvenirtje kunnen kopen.

Ook in de toekomst reizen we op een bewuste manier

Wij blijven bij ons standpunt dat wie graag reist, dit ook in de toekomst met een gerust hart kan blijven doen, want de toerismebranche wordt groener. Steeds meer hotels en resorts zetten in op duurzame en milieuvriendelijke techniek en ondersteunen op die manier het milieubehoud.

Maakt u al plannen voor uw volgende reisbestemming? Deze duurzame hotelconcepten willen wij u niet onthouden:

Of het nu gaat om een luxe hotel, een hotel in de stad of een vakantiehotel: in elk verblijf kunnen kleine veranderingen een grote impact hebben. Duurzaamheid kan stap voor stap in bestaande bedrijven worden opgebouwd. Bij deze drie hotels staat duurzaam reizen centraal en zij zorgen er zo voor dat hun gasten op een milieuvriendelijke manier van hun vakantie kunnen genieten.


SAMEN EEN STAP VOORUIT

Met duurzame oplossingen voor het wassen van herbruikbaar kunststof servies.

Weg met wegwerp, het is tijd voor herbruikbaar: van bekers tot flessen, van bakjes tot schaaltjes.

Meer informatie