0
Winkelwagentje
Contact
The clean solution

Cold Brew cocktails 2019

Drankjes met koude koffie zijn de actuele trend van de zomer!

Bartenderin gießt Cold Brew Cocktail in Glas

Succesvolle bareigenaars weten precies welke drankjes bij de gasten goed scoren. Hun beproefde recept zijn uitzonderlijke combinaties! Dat is zeker het geval bij zomercocktails met koffie. Als ze goed worden bereid, geven ze de omzet een boost en bezorgen ze uw gasten een zonnig zomers vakantiegevoel.

Wilt u op de late avond nog een kopje koffie? Wat slaaptherapeuten raar in de oren klinkt, wordt steeds populairder. Zomercocktails met selecte Cold Brew koffiesoorten bezorgen de gasten een frisse kick waar ze in een zwoele zomernacht naar smachten.

Wat is Cold Brew koffie?

Cold Brew koffie is koffie die met koud water wordt bereid en gedurende meerdere uren moet trekken. Het resultaat is een bijzonder intensief koffie-aroma en een milde smaak.

Bovenaan onze trendlijst staat een echte oppepper: de espresso tonic. Door zijn zurig, bitter-kruidig aroma krijgen zelfs de meest saaie pieten zin om te dansen. Daarna volgen twee cafeïnehoudende variaties van populaire cocktailklassiekers: een zacht-romige Black Russian en eentje die sist en verfrist: de Coffee Sour. Als nummer vier op de lijst staat een fruitig frisse cocktail: bij de Coffee Bramble proef je gewoonweg de zomer! Een echte supertip is de Coffeeaan. Dit is een cocktail die je het hoofd op hol brengt – maar dan zonder alcohol. Met deze drankjes op de kaart mag de zomer wel het hele jaar duren.

Met meer dan 1000 verschillende aroma's is koffie absoluut het meest aromatische genotsmiddel. Al naar gelang de bereiding kan hij worden gebruikt voor drankjes met een zuurtje, vanwege beschaafde of juist uitgesproken aromacomponenten, als aanvulling bij een drankje, als siroop en als drankjes een bittertje moeten hebben. De grootste opgave is de juiste bereiding. Degenen die zich hieraan wagen kunnen door koffie nog worden verrast!

Timon Kaufmann, Brewing Bartender en koffie- en cocktailexpert

Koffiekopje als betalingsmiddel

Costa Coffee en Barclaycard hebben de Clever Cup ontwikkeld – dit is het eerste herbruikbare koffiekopje, waarmee je koffie kunt drinken en tegelijkertijd ook contactloos kunt betalen. De Clever Cup bevat een zogenaamde bPay-Chip, waarmee koffieliefhebbers hun Coffee-to-go bij wijze van spreken in het voorbijgaan kunnen betalen. Om precies te zijn: de Britten kunnen dat tot nu toe doen – want het slimme kopje bestaat tot dusver alleen op de Britse eilanden.

Contactloos betalen met de Clever Cup
Contactloos betalen met de Clever Cup van Costa Coffee (foto: Barclaycard)

Cocktailglazen op de juiste manier spoelen

Nadat cocktailglazen zijn gebruikt, moeten ze goed gereinigd worden. Dat kan vooral bij lange en kwetsbare cocktailglazen een uitdaging zijn. Maar dat hoeft echter niet. Bareigenaars gebruiken professionele vaatwasmachines, zodat ze geen last hebben van watervlekken, strepen of beschadigingen op de glazen. In deze bijdrage hebben we “7 tips voor schone glazen” verzameld en leggen we uit hoe gastronomen op de juiste manier met glazen werken.

De top 5 koffiecocktails 2019

Espresso tonic

Stijlfactor: urban & hip
Trendfactor: heeft ondertussen cultstatus nr. 1

Ingrediënten & bereiding:
Doe 6 cl Cold Dripped Coffee (zie recept hieronder!) met 10 cl tonicwater en wat citroenrasp in een shaker en mix alles goed door elkaar. Schenk het mengsel in een glas en decoreer het desgewenst met een mooi spiraaltje van citroenschil. Als alternatief kunt een schijfje limoen door de helft snijden. De ene helft doet u in het glas, de andere kunt u op de glasrand draperen.

espresso tonic
Cult: espresso tonic

Zelfgemaakte Cold Drip Coffee


Dit heeft u nodig: 100 tot 200 gram licht geroosterde koffiebonen, 1 koffiemolen, 1 Cold Drip koffie-apparaat (bijv. de “Dripster” – dit is een apparaat dat door zijn glaskolven een beetje doet denken aan een scheikundeles), ijsblokjes en minstens 10 tot 12 uur tijd.

Bereiding voor professionals: maal de koffiebonen zo grof mogelijk. Doe de gemalen bonen in het Cold Drip koffie-apparaat en vul het reservoir erboven met ijsklontjes. Gedurende een aantal uren druppelt het ijskoude water op de vers gemalen bonen en baant zich langzaam een weg erdoorheen. Het resultaat is een krachtig koffie-extract met een intensieve smaak, waarin zich vele fruitige en bloemige aroma's ontwikkelen.

Alternatieve bereiding: De Cold Drip koffie kan ook worden gezet in een cafetière. Vul daartoe de glazen kan met vers gemalen koffiepoeder en giet er ijswater overheen. Laat dit enkele uren trekken. Druk voor consumptie de zeef zo ver naar beneden, dat het koffiepoeder onder in de kan in elkaar wordt gedrukt.

Deze behoedzame bereidingsmethode voor koffie werd overigens in de 17e eeuw door Nederlanders uitgevonden.


Black Russian
De klassieker: Black Russian

Black Russian

Stijlfactor: elegant & smart
Trendfactor: oude bekende in een nieuw jasje

Ingrediënten & bereiding:
Doe eerst drie (of meer) ijsklontjes in het glas. Voeg daarna 2 cl wodka, 4 cl Cold Brew koffie en 2 cl water toe. Maak de cocktail tot slot voorzichtig af met een kruisvormige topping van 2 cl slagroom. Deze cocktail trekt echt de aandacht – ook zonder decoratie.


Coffee Sour

Stijlfactor: een gentleman waardig
Trendfactor: een echt blijvertje

Ingrediënten & bereiding:
Meng in een cocktailshaker 4 cl whisky met 3 cl citroensap, 3 cl sinaasappelsap, 1 cl suikersiroop, 2 cl Cointreau en 6 cl Cold Brew koffie en mix dit ongeveer 20 seconden door elkaar. Voeg ijsblokjes toe aan het geheel en mix nogmaals. Schenk de inhoud van de cocktailmixer dan boven een theezeefje in een vooraf gekoeld champagneglas. Pers tot slot zeste van een sinaasappel boven de Coffee Sour uit. Tip: voor de extra frisse kick kunt u de glasrand ermee bestrijken.

Cocktail-weetje

Cocktails worden “Sour” genoemd, als ze bestaan uit jenever of likeur, citroensap en suiker.

Coffee Sour
Voor de frisse kick: Coffee Sour

Coffee Bramble
De fruitige variant: Coffee Bramble

Coffee Bramble

Stijlfactor: een waar kleur- & fruitspektakel
Trendfactor: uitblinker in de zomer

Ingrediënten & bereiding:
Doe eerst 5 tot 6 bramen in een koperen beker en stamp deze met een stamper in kleine stukjes. Voeg dan 6 cl Cold Brew koffie, 4 cl rum, 3 cl citroensap en 2 cl suikersiroop toe en roer dit om. Schep er met een lepel wat Crushed Ice doorheen. Vul daarna de koperen beker geheel met Crushed Ice. En de perfecte garnering? Een steeltje lavendel en bramen!

Cocktail-weetje

“In klassieke zin bevatten cocktails alle niet meer dan 9 cl alcohol. Alles wat daarboven komt, wordt als longdrink gezien.” – Maren Meyer, bartender (Hannover)


De Coffeeaan*

Stijlfactor: ook nuchter elegant*
Trendfactor: tot dusver nog een insider

Ingrediënten & bereiding:
Bij de Coffeeaan komen mild zuur en zacht zoet bij elkaar. Doe daarvoor 2 cl frambozensiroop samen met 2 cl citroensap en 6 cl espresso in een beker met ijsklontjes. Shake dit mengsel totdat het licht gaat schuimen. Schenk dit vervolgens een een chique glas. Decoreer met verse frambozen en wat citroenrasp. Wat een frisse kick!

* Bron: coffee at work GmbH & Co. KG

Coffeeaan
Insider tip: Coffeeaan

Cold Brew drankjes zijn de coole trend van de zomer van 2019. Velen hebben het zelfs over de “Cold Brew Revolution”.

Het beste tot slot

Weet u waar het spreekwoord “koude koffie maakt knap” vandaan komt? In de 18e eeuw dronken dames uit de High Society hun koffie graag koud. Anders zou de hete koffiedamp hun make-up verpesten. Vandaag de dag is koude koffie een echt trenddrankje!


SAMEN EEN STAP VOORUIT

Met duurzame oplossingen voor het wassen van herbruikbaar kunststof servies.

Weg met wegwerp, het is tijd voor herbruikbaar: van bekers tot flessen, van bakjes tot schaaltjes.

Meer informatie